Wednesday, October 7, 2015

"Asyik Berkepit Macam Belangkas jer"

Bismillahirrahmanirrahim...
Well, hello!
kenal tak binatang apa ni?



ni la dia belangkas. Pernah dengar tak pasal berkepit macam belangkas? ala.. dialognya lebih kurang macam ni la....


A: Eh, cuba kau tengok  dua beradik tu, macam belangkas dah, asyik berkepit jer.
B : a'ah...

[lebih kurang macam ni la kot ayat nya]


Sebenarnya tak pernah terlintas pon (kot) dalam hati apa ke benda itu belangkas. huhu kesian kan? sampai la masa ada majlis kat sekolah, penceramah tu cakap pasal hukum makan belangkas.


Pastu beliau cakap la rupa belangkas tu macam mana sebab ramai juga yang tak tahu macam mana rupa habitat ini. Dan hari ini baru la ada masa mahu search kat google maka, terhasil la entri ini. yeay! setelah sekian lama blog ini terabai.


Mesti ramai kan confuse halal tak makan belangkas kan? rupa pon macam penyu kan? penyu kan tidak halal dagingnya, tapi halal telurnya. Apabila dikaji, tahulah bahawa haiwan ini hidup bergantung kepada insang macam ikan. So, belangkas halal dimakan .


ok, ini sahaja kot yang pasal belangkas dalam entri ini.
kalau mahu  tahu lebih lanjut sila rajinkan diri anda meng'google' ya?


ni dalam wikipedia
ni hukum makan belangkas


akhir sekali, segala kesalahan fakta/info harap diperbetulkan. kalau ada silap, tolong cakap ya.


3 kata-kata:

✿AINAA ROSEBERRY✿ said...

owhhh boleh makan ke benda ni????? ingat tak boleh makan... serius ena teringin nak pegang binatang ni

ixoka said...

@✿AINAA ROSEBERRY✿
a'ah... halal dimakan, siap ada restoran khas lagi. memang rasa nak pegang jer.. ^_^'

kami sembang said...

hi , follow back my blog . dapatkan berita-berita dan isu semasa yang terkini di blog saya .
kamisembang.blogspot.com . jom terjah blog tu klik je tulisan tu . follow back k .